Ne fogyassz többé környezetszennyező csomagolású terméket!

Ne fogyassz környezetszennyező csomagolású terméket! Ez az egyetlen módja, hogy biztosan elkerüljük, hogy a kb. 500 év alatt lebomló (vagy inkább nem lebomló) műanyag csomagolások a természetben kössenek ki. Civilizált embernek tartjuk magunkat, de folyamatosan szarunk bele a saját fészkünkbe, gondolván, hogy a természet végtelen és mindent elvisel. Inkább védtelen és már a határát feszegetjük a lehetőségeinknek. Ja, hogy a szemétbe dobod a műanyagot és ezzel óvod környezeted, lebomló plasztikot veszel (az egy nagy kamu, sötétben pl. nem is bomlik és amúgy is csak darabokra), vagy reciklálsz (abból csak újabb szemetet állítanak elő, ami előbb-utóbb valamelyik folyóba kerül, hidd el).

videó: A felvételen a mindent elborító szemét egy csodálatos szigeten és meseszép környezetben.

Érdemes megnézni a következő pár videót, amelyeket egy olyan karibi szigeten vettem fel, ahol a tulajdonos már hetek óta nem járt és a tenger kidobja magából a benne hömpölygő szemetet. Ezeket éppen Panamában vettem fel, de lehetett volna, Costa Rica Dominikai Köztársaság, Peru, Thaiföld, vagy akár nálunk Pesterzsébeten is, ahol tegnap 9 műanyag palackot szedtem össze a parkban, amíg a házamtól a szelektív gyűjtőhöz értem, ami 500 méter sincs.

videó: Itt látszik, hogy milyen csodás környezetben vagyunk éppen, legalábbis, ha távolról filmezünk. Amint ráközelítünk már látszik a sok szemét. A „vicc” az az sajnos, hogy a kitakarítás követő 4 nappal visszatértünk és megint tele volt a tengerpart szeméttel. A sziget belseje persze még tiszta volt, de csak várni kell a nagyobb hullámokra és a szélre.

Ne áltassuk magunkat azzal, hogy nálunk ilyen nincsen, az emberek mindenütt eldobálják ezt a sok toxikus hulladékot és mérgezik az elővilágot, aminek mi is részei vagyunk és magunk is megbetegszünk, ha tönkretesszük azt. Már most is késő, de a folyamatot lehet késleltetni! Ne áltassuk magunkat az újrahasznosítással sem, mert azt is emberek végzik, és mint olyan tökéletlen. Kis odafigyeléssel tizedére lehet csökkentetni az általunk vásárolt nem lebomló hulladékok mennyiségét.

fotó: ez maga a sziget

Nagyon sok időt töltöttem tengerpartokon, és ezeken a helyeken látszik igazán jól a folyamat. Szinte minden hol, ahol tengerparton dolgoztam és „lakatlan” környezetben sétáltam a parton mindent elborított a szemét, a monitortól, a hűtőszekrényen át a cipőig és olajoshordóig és ezeket a celuláris műanyag csomagolók törmeléke egészíti ki, ami a zacskókkal és kupakokkal együtt a halak, madarak, teknősök gyomrában végzik. Ez minenütt így van sajnos, ahol nem, ott épp az előző napoban takarítottak és nem látszik.

videó: Aztán ez történik a szeméttel. Kb. 100 vödör szemetet égettünk el 3 nap leforgása alatt, melynek egy része újonnan bukkant fel a tengerből. Természetesen ez durván szennyezi a levegőt, de révén nincs szemétlerakó 200 kilométeres körzetben (az indiánok is csak az erdőbe dobálják egy kupacba, benzint öntenek rá és felgyújtják), így nincs más lehetőség, mint elégetni.

Ha elszomorítónak találod, amit a képeken látsz, akkor egy-két tipp azoknak, akik hajlandók a környezetért kompromisszumra (add tovább másoknak is). Nem kell radikális változás, kis lépések is számítanak, ha sokan csinálják:
– Ne igyál ásványvizet (régebben is csapvizet ittak az emberek és túlélték, a sok szar, amit eszünk sokkal rosszabb, mint a csapvíz) vagy használj szűrőkancsót!
– Létezik még visszaváltható palack, használd azt! Ha lusta vagy visszavinni tedd ki valahova, elviszi egy hajléktalan és örül neki!
– Vegyél friss termékeket!
– Ne igyál dobozos ún. gyümölcsleveket, azokban minden van, csak gyümölcs nincs. Hidd el nekem, hogy ezek nem jók. Ha nem így gondolod, akkor nem ittál még gyümölcslevet életedben, vagy elfelejtetted, hogy az milyen. Edd meg a gyümölcsöt és igyál hozzá vizet, vagy facsarj/turmixolj gyümölcslevet!
– Hasznosítsd újra az ételtartó edényt!
– Ne rendelj ételt, hanem fogyassz helyben! Ezek szinte a legszennyezőbb hulladékok (kivéve pizzás doboz)!
– Utasítsd vissza a műanyag csomagolást a boltban, piacon vagy bármely vásárlásnál, vagy eleve vigyél magaddal táskát/zacskót/dobozt!
– Ha már keletkezett, gyűjtsd szelektíven (nem igaz, hogy összeöntik, ezt azok terjesztik, akik meg akarják magyarázni miért nem tesznek semmit)!

Comments

comments

2 hozzászólás

Add a Comment