Marhahúsért Argentinában és Uruguayban

1 hetes argentin és uruguayi tartózkodásom alatt igyekeztem a lehető legtöbbféle marhahúsfélét magamhoz venni. Amit megeszel az a tiéd alapon egy fél borjú szinte biztosan a lelkemen szárad. Ide nem azért jön az ember, hogy csirkét egyen, az maximum köretnek megy el a kiváló argentin steak mellett. Ha errefelé házibuli van, akkor fejenként 1 kiló marhahúst számolnak, köretnek egy kis saláta, burgonya, vagy zsenge szárnyasok.

videó: Amig Európában gazdasági válság van, addig igy néz ki egy argentin vagy uruguayi vendéglő, a turista szektoron kivül. Ez uruguayban volt.

A következő menüt egy nap alatt ettem végig. Az ebéded Uruguayban költöttem el egyedül, amolyan Simbád módjára, majd csoportommal közösen vacsorára mentünk, ahol az argentin churrasceria (hússütőde) legjavát kóstoltuk végig. Természetesen dukál mindenhez a kiváló helyi vörösbor. Csakúgy, mint Franciaországban, Chilében, ugyanúgy itt  gyakorlatilag nem lehet borban mellényúlni. MINDEN bor jó, amit sajnos hazánkról nem igazán lehet elmondani. De maradjunk most itt.

Előételnek mindig felszolgálak valamit csipegetni, amiért persze nem számolnak fel semmit. Amig az ember tűkön ül a marhahús illatában van mivel foglalkozni.
A személyzet tanácsát követtem a bor kiválasztásában, enyhény savas, de lágy urugayi cabernet sauvignon. Direkt helyi bort kértem, h ezzel is a helyet dicserjem.
Kitöltve is szép.
Jönnek a salátához az olajak és az ételecet. Mikor megkérdezték, hogy milyen módon kérem a salátát, arra azt válaszoltam, hogy ahogy Önök fogyasztják.
Igy aztán nem kellert csalódnom a végeredményben. Életem egyik legfinomabb steakje került elém, de még hátravolt az este.
Addig is pihenés képpen az argentin marha részei…

és a finomséágok, amik belőle készülnek..

Marha vékonybele, tartalommal együtt, ropogósan kisütve. Ez az egyik legjobb előétel.
Megjött az argentin csoda, az épp közepesre sütött (al punto) marha bélszin. Aki most undorodik a „véres” hús láttán, azt csak sajnálni tudom, mert 5 percig nem élt még. Amúgy meg nem vér folyik, hanem húslé.
Csoportom először idegenkedett ettől a dőzsöléstől, de „rábeszéltem” őket.
Gyönyörű a metszet is.

Pihennem kellett félidőben. Igy is fél nap volt, mire kihevertem ezt a két fogást és utána kezdődött az egész előről.

Comments

comments

Add a Comment