Rémálom a Teve és Haller utcában, avagy a szociális biztosítás útvesztői

Feleségemnek lejárt a vízumhoz igényelt kötelező biztosítása és sajnos orvosi ellátásra szorulna. Munkát egyelőre nem találtunk, ill. amit találtunk az nem hivatalos, nevezzük úgy, hogy ismerőseinknek szívességből segít és akkor ebből itt nem lehet baj. Biztosítás hiányában elkezdtem orvosi környezetemet körbetelefonálni, hogy ki tudná megvizsgálni jutányosan.Igazából az volt a konklúzió, hogy adott szakterületen olyan vizsgálatokra lenne szükség, amit senki nem tud a TB perifériáján bevállalni. Biztos azonban, hogy be tudom neki fizetni a társadalombiztosítási járulékot, ami nem lehet olyan egetverő összeg. Ezt több orvos is egybehangzóan állította, annak ellenére, hogy bizonygattam, legutoljára még 250 eFt körüli összegekkel borzolta a TB az idegeimet.

Jó kipróbálom, adjunk neki egy esélyt. A telefont még soha nem vették fel, az automata viszont elég sokat zenélt már az én pénzemen, ezért a Teve utcában, reggel 8, tehát félfogadás előtt sorban állok az OEP, azaz Országos Egészségbiztosítási Pénztár ajtajánál. Gondolom azért nem veszik fel a telefont, hogy ne telefonáljon senki… Az ajtóban megkérdezik, hogy kiről van szó, van-e tartózkodási engedélye? Van. Jó akkor belföldi személynek számít. Aha… Reményekkel teljes örömmel veszem kezembe a sorszámomat. Gyorsan megy a beszólítás, bár számok szempontjából látszólag rendszertelenül, tehát résen kell lenni.

A pultnál a „mióta van tartózkodási engedélye” kérdés után hamar rövidre is zárják a témát és közlik, hogy akkor a mindenkori minimálbér felét kell befizetnem és ha teljes biztosítást akarunk, nem csak felet, akkor nem árt az első 7 hónapot (257.250 Ft) egyben leperkálni. Kérdésemre, hogy az, hogy ő a feleségem, én meg magyar állampolgár lennék számít-e, közlik, hogy csak az számít, hogy 1 éve legyen tartózkodásija, ill. a lakcímkártyájának a kiállítási dátuma legyen 1 éves. Ekkor megilleti a minimál TB járulék fizetési joga, ami jelen pillanatban 4950 Ft havonta a teljes biztosításra. Kiváló! Ez legkorábban 2011 februárjában teljesül, tehát pont akkor nehezítik meg a dolgunkat, amíg nem tud még magyarul, tehát sokkal nehezebben talál munkát. Mostanában, amit én a magyar államtól kaptam, az kb. a nagy büdös szart a pofámba kategória, ez legutóbbi is csak ennek a dicstelen sorozatnak egy gyomorforgató része.

Kérdésemre, hogy ki a jó fene tud ennyit fizetni, közlik, hogy érdemes magánbiztosítóknál próbálkoznom. Köszönöm a nagy segítséget.

A magánbiztosítónál tett látogatásom arra volt jó, hogy megtudjam, hogy mennyiért tudok luxus ellátást biztosítani a feleségemnek a kórházban, de alap szintű teljes biztosítás szolgáltatással a látókörömbe került cégek nem foglalkoztak.

Munkakeresés közben folyamatosan abba ütközöm, hogy van-e TB és adókártyája, mert addig velünk szóba nem állnak.

Valamivel később hála Istennek találtunk egy latin (értsd hispán, az országot nem írom le) orvost, aki hajlandó volt beutalni őt egy vizsgálatra és csak a vizsgálat díját kellett állnunk, ill. természetesen az orvosságokét. Ez rendkívül jutányos, mert feleségemnek a „jónapot kívánok” biztosítás nélkül kb. 20.000 forintba kerül hivatalosan és utána onnan kezd el ketyegni az óra. El is mentünk egyik nap reggel a dokihoz, úgy hogy közben én a Teve utcába, az OEP vagy mi a faszkarikába rohantam többször Elizabeth meghatalmazásával, hogy kiváltsam a TB kártyáját, mert pénteken lenne egy bejelentett próba munka és addig nem állnak vele szóba, amíg a kártyák nem adottak.

Először közli velem a hölgy, hogy amíg nincs munkája nem állítja ki a TB kártyát, mert úgy is felesleges. Mondom neki,  amíg nem állítja ki, addig szóba sem állnak vele a munkáltatói oldalon. Jó, akkor kiállít egy érvénytelen TB kátyát, de nem szívesen, amit majd vissza kell hoznunk a leendő munkáltató aláírásával, hogy azok után azt érvényesítsék. Feleségem lakcímkártyáján sajnos elírták egy emelettel a címet. A hölgy másolja be a rossz adatokat, mire mondom neki, hogy itt az én lakcímkártyám, ami 1 emelettel lejjebbre szól és itt az igazolás, hogy egy helyen lakunk, kérem írja a helyes adatot be. Kérem, én csak azt az adatot tudom beírni, ami a kártyán szerepel -mondja a hölgy kedvesen. Mosolygok – bár lehet, hogy kívülről vicsornak tűnik – de legszívesebben a monitorba verném a fejét. Köszönjük a rugalmas ügyintézést, akkor majd itt is kell futni még 3 kört, de legalább van egy TB kártya a kezünkben.

Mánap rohanás az APEH-ba az adószám kiváltása ügyében. Röpke 2 órás sorban ücsörgés és nyomtatványkitöltés után végre sorrakerülünk. Írjuk is alá a papírt 3 percre a célegyenestől, mire közlik velünk, hogy bombariadó van és azonnal ki kell üríteni az épületet, de másnap nyugodtan visszajöhetünk. Ezen a tragikomédián már csak mulatni tudok, bár sokan nem így álltak ezzel az ügyintézők közül. Na ez még biztos folytatódik…

Másnap csodák csodájára az APEH épülete még mindig ott állt. A recepción a bombariadóra hivatkozva három perc alatt megkaptuk az ideiglenes adószámot, már csak két aláírás hiányzott.

Comments

comments

Add a Comment