Bevándorlási ügyintézés 2.

A bevándorlási hivatal 10 napon belül kéri a hianyzó iratok pótlását. Tehát még tartoztunk a kereseti igazolással, a bankszámla kivonttal és a biztosítással.

Szerencsére a kedves ismerősöm el tudta intézni, hogy az ilyenkor esedékes lakáslátogatást össze lehessen koordinálni a hiányzó iratok pótlásával. Ez eléggé emberien hangzik. Mintha nem is velem történnének ezek mind. Úgy történnek a dolgok, ahogy történniük kellene. Ezt nem akarom elkiabálni, csak észereveszem.

Bankszámla kivonathoz be kellett tennem valamennyi pénzt a bankba. Ekkor jött képbe egy kis kitérővel, hogy az OTP bank a kölcsönkért és kamura betett 800.000 forintért, amit a vizum miatt kellett mozgatnom, levett a számlámról 4.400 forintot. Mikor nekikszögeztem a kérdést, hogy azért tértem át tempo vagy mi a szösz számlacsomagra, hogy az első két pénzfelvételem ingyenes legyen, az volt a válasz, hogy adjak be egy panaszt írásban. Remek. Ezekről a behemót cégekről külön agyrém történeteket lehetni írni. Ők is nagyon jól tudják, hogy ennyi pénzért nem mindenki fog napokig rohangálni, de nálam elvekről van szó. Miután háromszor rákérdeztem, hogy akkor ingyenes lesz-e a felvétel, mert erről volt szó, mindháromszor azt mondták, hogy igen. A panasz beadásakor kibökték végre, hogy az ingyenes pénzfelvét nem vonatkozik, az amúgy évi 4.000 forintért használt dombornyomott kártyájukra, hanem arra egy külön lapos bohóckártyát kell igényelni, ami egyébként ingyenes. Ezt akkor miért nem mondták eddig, mikor mindig a dombornyomott kártyámmal azonosítom magam 5 éve ugyanabban a fiókban? Na mindegy. Tudom, minek járok az OTP-be? Van rá okom.

Szóval ma meg is történk a lakásvizit a hatóságok részéről. Hárman voltak jelen a bevándorlástól és minden félét vizsgáltak. Pl. hogy mind a kettőnk neve legyen a postaládán. Megkérdezték, hogy mióta lakom és lakunk az ingatlanban. Mikor újítottam fel. A feleségemtől kérdezgették, hogy mi hol van és hol tartom bizonyos dolgaimat. Olyasmi, mint a filmekben, csak le volt egyszerüsítve kicsit, meg én voltam az egyik főszereplő. Bizonyos értelemben kezdem élvezni egyes részeit ennek a történetnek. Egyáltalán nem találtam megalázónak a procedúrát, ami amúgy a lehető leggyorsabban lezajlott. Szerintem egyrészt azért, mert valószínűleg láthatták, hogy nem betanult szövegeket majmolunk, hanem valóban együtt lakunk. Ezért sem boncolgatták sokáig a mélyet, másfelöl meg már annyi megalázáson vagyunk túl, hogy ez meg sem kottyant. Várjuk az eredményt… Fogalmam sincs, hogy mi következik ezután. Mikortól kezdhet el dolgozni és mikor hagyhatja majd el az Európai Uniót (mármint a vízum lejártát követően).

Comments

comments

Add a Comment