Bevándorlási ügyintézés 1.

KIEGÉSZÍTVE! Ma hála a jó égnek megjött a kedves anyakönyves ügyintézőtől az elektronikus levél, hogy házasságunk hazai anyakönyvezése elindult és az iratokat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Állampolgársági Igazgatóságának Hazai Anyakönyvezési Osztályára továbbították.Most már csak ennek a postai változatát kell megvárni és azzal befáradni a BÁH-ba (Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal), ahol előzetes telefonos érdeklődésem alapján a következő feltételeknek kell megfelelni:

– házasági anyakönyv, hazai anyakönyvezésre beadva okirat, hivatalos pecséttel (ezt várjuk éppen). Költség: ingyenes.
– hivatalos bankszámla kivonat. Ha új kell, költség: 690 Ft.
– kereseti kimutatás, ha lehet szerződéssel (ez utóbbi kettő igazolja, hogy el tudom tartani a feleségemet)
– eltartási nyilatkozat, két tanúval (bm-bah.hu-ról letölthető)
– befogadási nyilatkozat, két tanúval
– Adatlap a magyar állampolgár harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagja tartózkodási kártyájának kiállításához és a lakóhely bejelentéséhez (bm-bah.hu-ról letölthető)
– természesen az ismerős illetekbélyeg, amit előzetesen postán szerzünk be. Költség: 1.500 Ft (ezt olcsón meg is usztuk).
– teljes körű egészség biztosítás (hogy ez mi fán terem még a az ismerősők sem nagyon tudták elmondani a bevándorlásnál)
– férj személyi igazolványa, lakcímkártyával
– kérvényezőről 1db fénykép
– feleség útlevéle

Meg kell tehát kötni a már említett biztosítást is Elizabeth nevére, ami eddigi körbejárásom alapján olyan évi 12.000 Ft-os befektetést jelent. A biztosítós ügyintéző hölgy mikor afelől panaszkodtam, hogy már van egy hót felesleges 30.000 euróig terjedő biztosításunk és most akkor nem lehetne megsporolni a másikat, legalább arra a pár hónapra, végig arról győzködött, hogy akkor most kettő lesz és ez nekünk milyen jó. Inkább abbahagytam a diskurzust mielőtt teljesen felmérgesítettem volna magam. Nyilván egy biztosító ügynöknek nincs felesleges biztosítás, de azért kiváncsi lennék arra, aki ezt vegig csinálja, mint mi és nem száll le az ingerküszöbe a parkettáig. Tehát összeszorítottam az öklömet és nem kérdeztem többet. Majd a bevándorlásiban.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a XI. ker. Budafoki út 60-as számon található. Itt is van egy kedves ismerősöm, aki soron kívül fogad bennünket. Szerencsére kiderül, hogy nem kell a teljes listát vinni az első találkozóra, azok még a leadást követően 10 napig pótolhatóak, így a teljesen bizonytalan biztosítási ügyet elnapoltuk.

Megérkezéskor egyértelművé válik, hogy lassan nem kell Kínába utazni innen senkinek, ha ázsiaikat szeretne látni nagy koncentrációban. Egy hongkongi utazás helyett is majd megteszi a bevándorlási hivatalban egy séta. Húzunk egy számot és a hölgy azonnal fogad is minket. Minden rendben is zajlik, tisztázunk pár dolgot. A biztosításról sokat nem tud mondani, azt sem tudják megmondani, h nagyságrendileg mennyibe kerül. Érdeklődjek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, onnan sokat hoznak. Kell ezen kívül egy új kereseti kimutatás és bankszámla kivonat (a füles alapján legalább félmilióval). Ezen kívül, ha megjött az anyakönyvezett házassági papír, akkor azt is le kellene majd adni, de erre hál Istennek nem vonatkozik a 10 napos határidő.

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezt az ügyet semmilyen munkahely mellett nem lehet elintézni (mármint a vízumtól ennek a végéig), tehát az, hogy ezt megkövetelik, elvileg teljesen lehetetlenné tenné magát a letelepedést a mi esetünkben, hacsak most valami kamu munkahelyre nem jelentkeznék be ideiglenesen. Nekem szerencsém van, mert szabadúszóként félig meddig van munkahelyem, viszont ott a keresetem a sok üresjárat miatt nem az igazi. Az, hogy a vízumra ráment szinte az összes pénzem és most időre lenne szükségem, hogy kicsit talpra álljak, valószínűleg mengint senkit nem érdekel.

A biztosítással kapcsolatban megpróbáltuk felhívni az OEP-et (Országos Egészségbiztosítási Pénztár), de a 10 szám vagy foglalt volt, vagy felvette egy automata, ami az én számlámon végeláthatatlanul beszélt. Ez egészen addig tart, míg az ügyfélszolgálatnak vége van, utána már csak felveszi és növeli számlát. Maradt a személyes megjelenés, vagy egy isteni szikra hatására felhívtam a ceglédi központot, ahol ugyanazt elmdondták nekem. Ezek szerint, ha a hölgynek nincs munkahelye, mert hogy is lenne, ha addig nem vállalhat munkát, amíg nincs tartózkodási engedélye, akkor fizetni kell járulékként a mindenkori minimál bér (jelenleg: 73.500) felét, s mindezt kezdetben úgy 7 hónapig. A bevándorlásin sejtetett valamiféle ingyenigazoláshoz képest ez a 257.250 Ft meredek nyakleves volt. Egyelőre úgy döntöttem, hogy maradok a magánbiztosító ajánlatánál. Költség: 12.138 Ft.

Comments

comments

One Comment

Add a Comment