Házasságunk horrortörténete folytatódik. 9. rész.

Miután kifizettem a plusz 3.000 pesós extra házassági szerződés illeték lerántást, az esküvő másnapján megeskedtem őket, hogy több költséggel már nem kell számolnom. Illúziónak jó volt. Nagy önbizalommal mentem tehát le az anyakönyvi hivatalba másnap, hogy kicseréltessem az magyar helyett olasznak elírt házassági anyakönyvi kivonatot.

Nem meglepő, ám bosszantó módon közölték velem, hogy természetesen a külföldi felhasználáshoz egy 200 pesós illetéket kell befizetnem, különben nem kapok hiteles példányt. Mindjárt nem is árt ha kétszer, mert ha külön utazunk nem baj ha van, meg különben is a vízumügyintézéshez meg a belépéshez egy-egy példány. Természetesen itt sem hallottak a sorbaállásról, tehát úgy kell tolakodnom, hogy sorra kerüljek. OK. Költség: 2.400 Ft.

Ezután rohanás a külügybe, hogy felülhitelesítsem Apostille-lal az iratunkat. Szerencsére már tudnak róla, hogy mi az. 40 fok, de hosszúnadrág zárt cipő és ing, mert ez az előírás. Be a gaugua-ba (helyi autóbusznak látszó képződmény). Ordít a rikkancs, csapkodja a tetőt, amiből a sofőr tudja mikor kell megállni. Szól a bachata és az emberek kiabálva beszélgetne egymással, megadja. Odakiáltok az embernek, hogy álljon meg (Cobrador – ez a jelzés).

Házassági szerződés

Fotó: Elrettentésképpen az egyik oldala a házassági szerződésnek. Minden pecsét külön pénzbe kerül.

A minisztérium előtt kígyózó sor fogad. A tűző napon kell megvárni, míg beengednek a bankba, ahol az a hitelesítés ellenértékét kell letétbe helyeznem. 10 perc múlva csatak víz vagyok, még jó hogy ilyen szépen ki kell ide öltözni. A vendégeket közben nyugtató munkagépek és légkalapács szórakoztatja, mert éppen átalakítanak valamit az épület mellett. Bő óra múlva engednek a fagyasztókamra szerű bankfiókba, ahol azonnal rámfagy az átizzadt ingem. Közli velem rendkívül kedvesen a hölgy, hogy ezzel a papírral először a központi anyakönyvbe (valami junta matrimonial lófaszkarikába) kell mennem, hogy ott felülhitelesítsék, majd utána itt fogják felül-felülhitelesíteni. Kiváló mondom. Hát egy dolgot megtanultam, hogy valamit sose kérdezzek meg: miért. Annyit azért megtesz, hogy elveszi a pénzem, hogy ne kelljen végigállnom még egyszer a sort. Ja, és vissza kell érnem másfél órán belül, mert különben bezárnak és másnap jöhetek csak. Költség: 3.500 Ft.

Házassági szerződés

Fotó: Másik szép oldal.

Junta Matrimonial lófaszkarika 3 sarokra van szerencsére. Taxis egyből rámront, hogy olcsón elvisz. Ismerem már a fajtáját. Mondom neki, olcsóbb, mint gyalog? Egyből befogja a száját az ingyenélő dominikai senkiházija, aki valószínűleg leránt egy turistát, majd hazamegy dögleni aznap. Nem kedvelem ezeket, gondolom kiderült már.

Junta lófaszkarikát nehezebb megközelíteni, mint az óvóhelyet Belgrádban 41-ben. Körbe kell menni a kertben bokrokon át, majd jobbra és ott az ablakon be a papírokat. OK. 200 pesós alaplehúzás után mondják, hogy majd szólítanak. Kérdezem, hogy fel fogom ismerni a nevem, ha szólítanak? Először nem érti, aztán felolvastatom vele a nevem. Mondom ne legyek inkább Pedro Gonzalez? Meglepően kulturált váróteremben fél óra alatt le is zajlik a hitelesítés. Költség: 1.200 Ft.

Vissza külügybe, ahol egy újabb óra alatt meg is kapom a felül-felülhitelesített házassági anyakönyvet. Húzás haza összeállítani a vízumcsomagot, hogy másnap mehessen Kubába gyorspostán.

– kérdőív fényképpel
– Elizabeth útlevele
– az enyém fénymasolata
– hivatalos bankszámla kivonat és történet pecséttel
– munkáltatói igazolás
– ingatlan tulajdonlapja
– önéletrajzom
– diplomám, nyelvvizsgám fénymásolata
(hátha elhiszik, hogy nem egzotikus csajok futtatásából élek)
– repülőjegyek fénymásolata
– Elizabeth 30.000 euróig való biztosításának igazolása
– kísérő levél, amelyben kijelentem, hogy adok neki szállást és táplálom, amíg csak kell, meg érte is megyek Bécsbe

Másnap a DHL irodát röpke 2 órás keresgélés után meg is találom. Gyalog, ezért a 40 foknak érződő melegben úgy érkezem, mintha futottam volna végig. Közlik velem, hogy a „gyorsposta” szolgálat 5 munkanap (gyakorlatilag 1 hét) alatt repíti a csomagot Kubába. Mire felvetem, hogy ez alatt át is úszom Kubába, azt mondják, hogy ez van. Mivel nem mehet az USÁn keresztül, ezért Madridba megy először és onnan Havannába. Viszont mindezt csupán 1.527 pesóm bánja. Költség: 8.500 Ft.

Azóta a választ várjuk.

Comments

comments

5 hozzászólás

Add a Comment