Juanes koncert Kubában

Valószínűleg kevesen hallottak Juanes (Magyarországon ismert dala: Tengo la camisa negra) szeptember 20-i békekoncertjéről. A mester már tartott hasonló rendezvényt 1 évvel ezelőtt, mikor Ecuador és Venezuela vitába keveredett Kolumbiával, egy az utóbbi által Ecuador területén végrehajtott FARC (Kolumbiai Fegyveres Forradalmi Erők) ellenes katonai akció kapcsán.

Juanes (Juan Esteban Aristizábal Vasquez) egyébként 17 Latin Grammy birtokosa, heves tiltakozást váltott ki a Miamiban élő kubai emigránsok egy részétől, akik úgy vélték, hogy ezzel koncerttel a szigeten uralkodó rezsimet legitimizálja a zenész. Ezzel a tiltakozásukkal majdnem megakadályozták, hogy a kubai nép ebben a fantasztikus élményben részesüljön, hogy legalább 1 napra felszabaduljon a rá nehezedő nyomás alól.

Juanes Concierto La Paz La Habana

A fellépők között volt a spanyol Miguel Bosé, a kubai Amaury Pérez és a szintén kubai Orishas rapbanda is. Utóbbi több mint tíz éve nem lépett föl hazájában. Először lépett fel a kubai közönség előtt a szigetországból származó Cucu Diamante és együttese, a Yerbabuena. A koncertet a puerto ricói Olga Tanón nyitotta, aki Puerto Ricót és Kubát egy költőtől idézve a madár két szárnyának nevezte (egyértelmű utalás a szabadságra).

Nem tudom megerősíteni az információt, de mivel a koncertre nem találtak támogatókat, ezért a Juanes és Miguel Bosé maguk fizették a szervezési és logisztikai költségeket, ami kb. 300.000 USA dollárba került. A koncert ingyenes volt, többek között az ideológia mellett azért is, mert a napi kb. 1 dollárnyi hivatalos bérért dolgozó kubaiakkal szemben nem lenne szép gesztus kifizettetni egy koncertbelépőt. A szervezők szerint 1.150.000 fő volt jelen a Forradalom terén, ahol utoljára II. János Pál látogatásakor volt ekkora tömeg. Ez azt jelenti, hogy minden 10. kubai ott volt a koncenten. Juanes később szeretne hasonló békekoncertet Miamiban, valamint a mexikói USA határon is. Juanesnek egyébként van egy rég óta működő alapítványa hazájában a kolumbiai Medellinben, ahol a több, mint 50 éve dúló fegyveres konfliktus áldozatául esett gyerekeken segít. Szerintem keves művész tesz többet Latin-Amerikáért.

Hogy miért van szükség békére Latin-Amerikában, ahol Kolumbiát leszámítva nincs állandó fegyveres konfluktus, az egy hosszabb elemzést igényelne. Vissza kellene mennünk egészen oda, hogy megérkeztek a spanyolok és mit műveltek, majd pedig 1820-tól a felszabadulástól kezdve az oligarchia és az Amerikai Egyesült Államok (l. Mondroe doktrina) szerepe és felelőssége a helyi politikai és gazdasági helyzetért egészen napjainkig. Ezzel talán majd később foglalkozom.

Juanes koncert Kubában

Comments

comments

One Comment

Add a Comment