Romantikus esküvőnk napjának kitűzése. 5. rész

VIDEÓ! Megérkezésem után egyből az itten kancelláriára mentünk a felül-felül-felül-felülhitelesítés végett. Általában igyekszem hosszúnadrágot venni, ha komoly helyre megyek, de aznap a 40 fokban egyszerűen nem vett rá a lélek. Carritóba vágtuk magunkat (gyűjtőtaxi, ahol egy átlagos méretű személygépkocsiban a sofőr mellett egy ülésen ketten, hátul pedig négyen görnyednek) és időben érkeztünk a minisztérium elé.– Sajnos szenyor csak hosszúnadrágban lehet bemenni.
– Ok, meg tudná mondani mennyibe kerül a dokumentumok hitelesítése?
– Darabja 620 peso, szenyor…

Végül is 1240 peso (kb. 7000 Ft) baráti ár egy teljesen idióta és értelmetlen felül-felül-felül-felülhitelesítésért. Mikor Elizabeth visszatért a papírral mosolyogva közölte, hogy már Apostille van rajta ezért nem szükséges a további pecsételés. Ekkor úgy gondoltam, hogy szerencsecsillagom végre felfutó pályára állt.

videó: Elizabeth-tel a Malecónon Santo Domingóban. Lehet, h még a 42 órás utazás látszik rajtam, vagy találkozás fáradalma.

Az anyakönyvi hivatalban találkoztunk a házasságkötést intéző bírónővel, aki készséggel állt rendelkezésünkre. A papírjaimat lejárati dátumuk előtt, október 7-ig kell leadnunk, ami azt jelenti, hogy addig van időnk az esküvő napjának kitűzésére, amit ezt követően legkorábban 1 hétre lehet tenni. A ceremónia és adminisztráció összköltsége 5.000 peso (kb. 28.000 Ft). Remek. A házassági szerződést illetően nagyon szívesen segít nekünk és tekintve, hogy egy bonyolult adminisztrációs eljárásról van szó cirka 25.000 pesóért (kb. 140.000 Ft) tokkal vonóval meg is köthetjük nála, amire még természetesen rájön a házasságkötés 5.000 pesós díja. Mire kikerekedett a szemem és megemelkedett a szemöldököm, elkezdte részletezni az eljárás bonyolultságát és hogy tulajdonképpen nem az ő zsebében landol a pénz, hanem a bürokrácia útvesztőjében vész el több fázisban. Ettől mindjárt jobban is éreztem magam, elvégre bürokrácia útvesztőjére az utóbbi időben alig költöttem, tehát épp itt az ideje, hogy odacsűrjek egy újabb havi fizetést. Továbbá ez a konkurenciánál várható hasonló díjak rémképét tárta elém. Mintha megérezte volna gondolataimat hozzá is tette, hogy nyugodtan kérdezzek körbe, hasonló árakat fogok kapni majd, de előfordulhat, hogy ugyanezért a pénzért még át is vernek és nem regisztrálják a papírokat. Magyarul a szerződésemmel mehetek Haitiba. Mivel az itteni törvények különböznek a magyarországiakétól, ezért mindenképp szükség van erre az eljárásra. A nevemen lévő ingatlanok értékváltozása mind a házasság részét képezi majd a birtokomban levő készpénzzel együtt, ami utóbbi lassan a nulla felé konvergál a minden rosszban van valami jó alapon – egyenes vonalú egyenletes mozgásban. Tekintve, hogy év végéig az egyetlen munkalehetőségem egy itteni csoport vezetése, ami a kis létszám miatt jó esetben a repülőjegyem árának megtérülésével kecsegtet, de fizetéssel nem, ezért udvariasan némi gondolkodási időt kértem.

folyt. köv.

Comments

comments

One Comment

Add a Comment