Házasságunk története. 1. rész

Mivel Elizabeth-tel szerelmük már két éve tart, ezért elhatároztam, hogy az idén nyáron Magyarországra „hozom”, hogy ismerkedjen a környezettel. Ha előbb-utóbb valahol együtt akarunk élni, akkor erre egyik jelölt lenne az én „hazám”. Ő a Dominikai köztársaságból származik, mecsernochly ország az Európai Únió (Schengen) felé vízumköteles és ezen belül is egy szigorúbb kategóriába tartozik.

Nyáron általában itthon tartózkodom, ami 4 hónapot is jelenthet. Ez természetesen semmilyen párkapcsolatnak nem tesz jót. Mikor utazom igyekszem úgy szervezni, hogy Santo Domingo legyen a központ, ill. az utóbbi évben két nagy utazásra is velem jött, így sokat lehettünk együtt. Kapcsolatunk már annyira elmélyült, hogy nem akartuk ezt a „nyarat” (mármint az északi féltekén nyár) külön tölteni.

A Dominikai Köztársaságban nincs és nem is volt magyar külképviselet. Amúgy egyre kevesebb helyen működik már, mert egy pár éve megszűntették a legtöbb latin-amerikai magyar konzulátust, ezért az akkreditált kubai magyar kirendeltségen kell ígényelni a vízumot. Azért magyar képviseleten és nem mondjuk az osztrákon vagy a németen (akik fenntartanak képviseletet ezen a szigeten), mert a tartózkodás majdani szíhelye Magyarország lesz. Sajnos nincs megállapodás Magyarország és a többi EU ország között ilyen szinten. Egy repülőjegy a két sziget között olyan 300-600 dollárba kerül, bár Haitiból egy ladikban is át lehetne evickélni, tehát alapvetően a postai ügyintézés bizonyult elérhetőbbnek. Létezik egy tiszteletbeli magyar konzulátus, amely az ilyen vízumkérelmekben segítséget nyújt, ezért először itt érdeklődtünk.

2008-ban a tiszteletbeli konzulasszony lebeszélt a kérelmezésről. Elmesélt pár történetet, amelyben a mienknél indokoltabb esetben megtagadták a vízum kiadását (pl. beteg magyar férfi kérelmezte, hogy dominikai partnere meglátogathassa és segítsen az ápolásában). Tehát nem túl nagy önbizalommal, de optimistán vágtunk bele 2009-ben a procedúrába.

A Schengen vízum feltétele 90 napos rövid tartózkodásra a Schengen zónán belül:

1. repülőjegy vagy repülőjegy foglalás: Talán ez az egyik legnehezebb feltétel. Aki az utóbbi időben utazott Európán kívülre tudja, hogy szinte semelyik légitársaság nem tartja a foglalásokat pár napon túl. Ez azt jelentette, hogy meg kellett venni a repülőjegyet.

Nem nagyon volt erre kiadandó pénzem, ezért a TACA légitársaságnál felgyülemlett másfél földkörnyi (több, mint 60.000 mérföld, ugye el lehet képzelni, hogy hány repülőút volt Latin-Amerikán belül) pontjaimat használtam fel, hogy Elizabethnek vegyek egy IBERIA jegyet Bécsbe Madridon keresztül. Ehhez még kellett venni 20.000 mérföldet, így az „ingyenjegy” illetékkel együtt 700 dolláromba került. Valójában sokkal többe, mert ezeken a mérföldeken 3 Mexikó jegyet is vehettem volna (darabja 400-800 USD). Számoljunk az átlagárral 1100-1200 euróval. Költség utánajárással, kommunikációval, pénzkivétellel, váltással durván: 320.000 Ft.

1.b. 2008-ban már volt egy lemondott repülőjegyem, amit még azelőtt indítottam el, mielőtt a konzulasszony lebeszélt volna. Költség: 41.200 Ft

2. A jogszerű tartózkodás igazolása: Itt az egyetlen lehetőség számunkra a hivatalos meghívó levél volt, amit a magyar Bevándorlási Hivatal állít ki a meghívó fél számára. Minekután én nem tartózkodtam otthon, ezért a szüleimet kértem meg erre. Ez a papír egy pár hetes procedúra, amiben eldöntik, hogy a meghívó alkalmas-e arra, hogy fizesse a meghívott lakhatásának, élelmezésének, orvosi ellátásának és esetleges deportálásának költségeit, ill. erről nyilatkozatot is tesz. Ehhez szükséges 5.000 Ft okmánybélyeg, kereseti vagy nyugdíj kimutatás és a birtokban lévő  ingatlanok tulajdonlap másolatai. Költség utánajárással, ügyvéddel meg mindennel együtt: 12.000 Ft.

2.b. 2008-ban egy kedves ismerősömet kértem meg a hivatalos meghívólevél kiállítására, ami szintén kidobott pénznek minősült. Költség: 11.000 Ft

3. Biztosítás schengeni területre 30.000 euró térítésig: Erre az ún. schengeni biztosításra  legolcsóbb ajánlat a szigeten 165 dollár volt. Ezt viszont a „házunktól” 2 sarokra. Magyarországon senki nem tudott semmit erről, a követség pedig ebben az ügyben nem segít. Költség (durván 200 Ft-tal számolom a dollárt, mert volt az néha több is kevesebb is): 33.000 Ft.

4. Fénykép és vízumkérdőív: Ezek egyszerű feltételek voltak. Vízumügyintézés 60 euró, plusz 25 euró a tiszteletbeli konzulátusnak, amitől valami oknál fogva eltekintettek. Költség tokkal vonóval, telefonálgatással (majd 2 hét volt, mire a tiszteletbeli konzulátuson sikerült időpontot kapnom és minden nap telefonálhattam, hogy majd majd. Kivancsi vagyok, hogy mi van, ha valaki nem tud spanyolul). Költség: 18.000 Ft.

5. Érvényes útelevél: megvolt.

Egyéb: Gyorsposta a Dominikai Köztársaságból Kubába egy irányban ezekkel a papírokkal kb. 1150 pesóba került. Visszafelé a magyar állam fizette, még meg is hatódtam volna, ha más lett volna a levél tartalma. Költség: 7.000 Ft

Ezek leírva esetleg egyszerűen hangzanak, de mind nagyon sok utánajárással és néha hajtépő telefonbeszélgetésekkel jár különböző össze-vissza küldözgető hivatalnokokkal (a jövőben csak így jelölöm: telefon, foglalt, foglalt, nem veszi fel, foglalt, körkapcsolás, új telefonszám, gyomorgörcs, telefon, foglalt, foglalt, nem veszi fel, körkapcsolás…), szinte úgy éreztem, hogy külön munkakört töltök be az ügyintézéssel, úgy hogy közben még otthon is szaladgál a családom.

Ezen kívül csatolnunk kellett egy motivációs levelet a kérelemhez, amelyben egyrészt részletezzük, hogy milyen kapcsoltaban vagyunk egymással és én milyen kapcsolatban vagyok a meghívó félel. Ebben lefénymásoltuk és beszámoztuk az útlevelünkből az összes közös határátlépésünket (Peru, Bolívia, Chile, Peru, Costa Rica, Nicaragua, Costa Rica, Panama sorrendben) és csatoltunk hozzás közös fotót, ahol nyilvánvalóan nem dominikai környezetben tartózkodunk. Részleteztük, hogy a munkám miatt nem tudunk másképp együtt lenni, csak ha együtt utazunk. Ott volt a hivatalos levél, amit édesapám a Budapesti Műszaki Főiskola címzetes tanára, akadémiai kandidátus állítattott ki.

Tehát a személyes meghallgatás (interjú) után megkönnyebülve távoztunk a tiszteletbeli konzulátusról. Én annyira optimista voltam, hogy Elizabeth ruháit előre vittem Magyarországra és sok mindent otthagytam neki, amire a nyáron szükségem lett volna.

folyt. köv.

Comments

comments

Add a Comment