Ometepe-sziget

FOTÓ! Nem voltam mostanaban Internet kozelben. A szigeten meglehetosen rossz az infrastruktura, lassu volt a vonal es megbizhatatlan, ezert ez a kesei bejegyzes. Egesz napos utazas utan erkeztem Santo Domingoba, Ometepe-sziget egyik legszebb partjara.

Sorozes Ometepen

Ut kozben ertek az elso kellemetlen elmenyek Nicaraguaban. Arra a jelensegre gondolok, amit a turizmus general, hogy kihasznaljak az ember helyismeretenek hianyat, eleve, h az idegent hulyere veszik. Igy hihetetlen larantasnak eltem meg, h az Enchilada-ert (tesztaba csavart rizseshus) 1 dollart kertek a buszpalyaudvaron. Eleve mi az, h 1 dollar, mikor Nicaraguaban vagyunk, meg meg vissza sem akart adni. Kozben meg nevettek is hozza, h jol lehuzzak az idegent. Korgo gyomorral nem volt sok valasztasom, mert azonnal indult a busz es a hatizsakom a teton volt mar. Azert a velemenyemet ott hagytam roluk, aminek eloszor orultek, de kesobb odebb alltak.

Megerkezeskor a rikkancs beszolt, h nem adja oda a hatizsakomat a tetorol, csak ha fizetek neki 25 cordoba csomagszallitasi koltseget. Anyad! Nyilvanvalo lehuzas, most mar ertettem, h a ket osztrak min vitatkozik, bar a 4 terepjaro kerek, amit szallitattak realisabban esett az extra csomag kategoriaba. Ezutan bedobtam a „hivom a rendorseget” szoveget, ami vicces probalkozas volt, reven a kovetkezo ors kb. 10 kilometerre volt a kompkikototol. Az ember nem is vette komolyan, ugyhogy 20 cordobam banta, mert a hajo mar indulofelben volt es nem erezten a busz tetejen valo dulakodast ennyi penzert. Az embernek amugy sem volt tul baratsagos feje. Azert egy hijo de puta-t kiengedtem a fogaim kozott.

A hajot nem szentenderei setautnak kell elkepzelni. Rozoga barka ket szinttel, alul hazifusi modon beszerelt buszulesek az utasoknak es egyben a rakodoter, ahova behanynak minden elkepzelhetot a csordatol a betakaritott aruig. Kozben orditozas es lokdosodes. Hale! Hale! Suave… Jobb felreaallni, mielott egy a berakodas kozben eltevedt hatalmas laprugo a vizbe taszit.

A buszon aztan folytatodik tovabb minden. Egyszerre 20 arus porog, a buszmegalloban olyan kosz, amihez foghatot utoljara Afrikaban lattam. Egyesek karacsonyfa szinten mozognak; zokni, alsonadrag, atletatriko, ragogumi es esernyo. Masok szakosodtak bezacskozott uditore, vagy fagylalt kehelyre, amit az orrom ala is tol, de legjobb esetben is 3-4 napos fosast nezek ki a latvanybol, ugyhogy udvariasan vissza is utasitom. Nagymeno meg a gyumolcskoktel es a sulthus salataval. Minden persze kiporciozva gondosan. Ugy kell elkepzelni, h mindegyik mondogatja, h mit arusit, mindezt eneklo hangsulyozassal, kozben a busz elejen egy hitterito adomanyokat gyujt az egyhazanak, amihez a Bibliaban talalhato idezeteket hasznalja fel, ti. hogy aki ad, annak nem marad ures a keze. Ehhez a busz sipladajabol jovo kumbia jarul meg hozza. Csak ulok es vigyorgok, mint aki bevett valamit…

Ut kozben valami termeszetfeletti formakkal megaldott teremtest osztott be a sors a latoterembe, megprobalok szoba keveredni vele, de lathatoan az apja jelenlete zavarja, foghegyrol valaszolgat, meg le is szallnak eleg hamar, ugyhogy megusztam vagy masfel oras gyotrodest.

Masnapra hagytam a sziget altalam ismeretlen reszeinek bajarasat. Ez eleg bator tervnek bizonyult, mert csak a 15 kilometerre levo San Ramon vizesesig 2 ora alatt erkeztem meg busszal. Innen meg egy allitolagos 3 kilometeres gyaloglas volt a zuhatag, ami igy jarmu hianyaban jo volt 5-nek is a tuzo napon, hegynek fel, etlen szomjan, mert ki a fene gondolta, h ennyit kell menni. Nem tartozik a legkomolyabb maszoteljesitmenyeim koze, de el kell mondani, h tobben visszafordultak az indulok kozul. En egy Costa Rica-ban lako nica sraccal ertem fel a „csucsra”. Jol meg is beszeltuk, h ezek a tikok milyen rasszistak, a borszine miatt lenezik, mellem meg nem ulnek le a buszban, amitol 50-es evekbeli negernek erzem magam. Minel feherebb egy tiko annal jobban xenofob es nem en adtam a szajaba a szavakat, nekem is ez volt a velemenyem.

Eztan kozosen jartuk be a kornyeket, hihetetlen szegeny embereket latogattunk meg, de mindenki kedvesen fogadott es betessekelt a kertjebe vagy a hazaba. Egy idosebb ferfival szoba elegyedtem az eletrol es a nagy dolgokrol:

– Hany eves?

– 35 leszek, es maga?

– 56. Van felesege?

– Nincs, baratnom van Costa Ricaban.

– Tika…, es gyereke van-e?

– Nincs. – Hogy hogy nincs? Hogy csinalja, h ne legyen gyereke?

– Odafigyelek, hasznalunk fogamzasgatlot.

– Az milyen?

– Tabletta, vagy kondom.

– A tabletta az draga, itt sokan meghallnak a szigeten, mert nincs penz orvossagra. Mi az kondom?

– Az is egy fogamzasgatlo.

– Azt a nonek kell bevenni, vagy a ferfinak?

– Nem, ezt a ferfi hasznalja.

– Hogyan? – Khm.. ez olyan, mint egy zacsko, amit fel kell huzni a peniszre es amikor a mag tavozik, akkor megakadalyozza, h megtermekenyuljon a no, meg a betegsegek ellen is jo.

– Milyen betegsegek ellen? – Nemi betegsegek ellen, amit az egyik adna a masiknak at. Miert hany gyereke van?

– 8. – Nem akar tobbet?

– Nem, nem akarok, szegenyek vagyunk. Az egyik fiam tanulni akart, de elment Managuaba es egesz nap lapatolnia kell, hogy fenntartsa magat, nem marad ideje tanulni, pedig tanulni fontos.

– Szomoru.

– Mi gondol, nekem melyik lenne a jobb a tabletta vagy a condom?

– Hat ez attol fugg, h hanyszor van a felesegevel, gondolom az asszony is korabeli.

– Nem, 30 eves es heti ketszer szeretkezunk.

– …. 🙂 Fiatal az asszony. 26 ev kulonbseg ez igen!

– Igen, az elso meghalt, mikor a gyerekunk szuletett. Mindketten meghaltak… Egyedul szomoru volt az elet [szomoruan nez]. Hat nem szomoru egyedul az elet?

– Sajnalom szenyor.

– Es ez a .. kondom, nem zavaro?

– De egy kicsit, nem ugyanolyan erzes, de szerintem jobb lenne, ha tablettat szedne a felesege. Kerdezze ezeket meg a gyogyszertarban, de csak akkor, mikor magara marad a gyogyszeresszel, nehogy a fiatalok kigunyoljak. Erti, nem?

– Es mennyibe kerul ez a kondom.

– Nem tudom pontosan itt mennyi, korul-belul 10 cordoba lehet, tehat havi 80-100, de szerintem annyiert mar van tabletta is.

– Az sok. Nincs penzem buszra sem, pedig be kell vinnem ezt a kosarat a varosba es vissza is kell mennem Balgue-ba tele kenyerrel. Kifizeti a buszjegyemet?

– Ki

– [felreerti es elindul a kosarral] Viszlat.

– Mondom, h kifizetem, uljon csak ide.

Ometepe-sziget

Comments

comments

6 hozzászólás

Add a Comment