Matagalpa

Na ha valami porfeszek, akkor ez az. Megsem erzem magam eppen rosszul. Talaltam egy kedves kis szallodat. Korosodasomat mutatja, h nem a legolcsobb kategorianak mentem neki, hanem alulrol a masodikban szalltam meg. Tiszta kedves kis lyukban lakom, viszont van sajat furdoszobam. A szobam a folyora nez, csak folyo nincsnen, mert kiszaradt.

Az utazas gondtalan volt, a tomegkozlekedesrol annyit, h szerintem minel szegenyebb egy orszag annal egyszerubb. Kisetaltam Granadaban a szallasrol anelkul, h barmilyen menetrendet megneztem volna. 10 perc mulva mar ultem is egy buszon. Kozben a rikkancs surgetett, h adjam hatra a hatizsakomat, mert surget az ido. Erdekes, h itt hogy rohannak az emberek. Mar ez is valtozas, felkavarja egy kicsit az aporodott Kozep-Amerikai allovizet. Szoval Managua-ig kozlekedtem ezzel a minibusszal, majd taxival athajtottam a varoson a repterig, ahonnan indultak a buszok eszakra. Epp hajtott ki a Matagalpaba meno, mikor leintettem es bekiabaltam, h mikor megy a kovetkezo, mert ennem kell. -Fel ora… hat legyen. 10 perc mulva ment is egy masik expressz a konkurens tarsasagtol. Az osszes varakozas nem volt tobb 20 percnel a ket helyen. Atutaztam a fel orszagot minden zokkeno nelkul.

Ez a varos semmi kulonos eddig, viszont allitolag jokat lehet itt kirandulni, amit majd megnezek holnap. Terkepet keresve talalkoztam egy Jehova misszionariussal, aki Minnesotabol valo. Ezzel a szimpatikus emberrel eleg jol beszelgettunk, majd segitett egy helyi nemaval kommunikalni, aki tudta, h a turaterkepeket arusito no hol lakik. Mevitattam vele egy-ket kerdest az egyhazat ill. a tanokat erinto altalam kerdesesnek talalt dolgorol es azt kritikaturoen, vitakepesen fogadta.

Az tetszik amugy a nicakban, h nem ketarcuak, mint a tikok, hanem direkben mondjak, h mi van. Semmi seggnyalas. Van egy-par alak, aki angolul kiabal utanam az utcan, de ezeket ignoralni szoktam. Ez a legjobb, mert nem tudnak viselkedni es jobb ha az ilyen feltunoskodokkel nem targyalok. Amikor tetszem az embereknek megmondjak, amikor nem akkor meg gorombak velem, es ez jo, mert van visszajelzes. Ehhez kepest Vietnam volt erdekesebb, ahol szinte mindenki goromba volt. A buszba a karomnal fogva rangatott be a sofor es vietnamiul utasitott. Vietnam! Na azert ez itt nincs, de termeszetesebben viselkednek az emberek, talan ezert is tetszik nekem ez az orszag ennyire. Erdekes, h Peru nyugati resze is egy ilyen koszfeszek, mint ez itt, de az megsem tetszett. Majd igyekszem megtalalni az okat.

Ez mar itt szerintem az igazi Nicaragua, turista nem nagyon van. En meg nem lattam ma senkit, pedig most van a szezon. Eszakon vagyok egy kavetermo videken, csak ezen mulik itt a jolet. Szegenyek is az emberek. Az a szegenyseg, ami itt van, az elemi. Nem merheto ossze a magyarorszagival, megis azt halljuk lepten-nyomon, h ugyan otthon ehezik a nep. Kozben meg 9 millio mobiltelefon van, meg nem lehet megmozdulni a varosban az autoktol. Ez erdekes. Egy dolog hozhato fel a mentsegukre, h futeni kell. Na azt itt nem kell, mert most is 30 fok van, pedig majd 700 meteren vagyok es mar boven este fele jar. Az embereknek a nyomor ellenere megis lehet latni az arcan mosolyt, es ez fontos.

A hajokirandulasom amugy remekul telt, a no mindent beleadott, mert fuggetlen es nagyon szeretne a csoportot szeptemberben. Igyekszem ezzel nem visszaelni. Eloadott 5 dalt, koztuk a katedralisban 2-ot, opera szintu akusztikaval. Szoval ott hidegfutkosasom volt a hatamban. Meg kicsit beszelni magyar. Ja. ez nem a hajokirandulason volt, hanem a hozzatartozo varosnezes demonstraciojan, ami nekem 20 perc volt, de a csoportnak majd 2 ora lesz. Kozben mindenki nezett, mert egy gringot lattak setalni egy nepviseletbe oltozott holggyel. Mindenki azt hitte, h a baratnom es igy mozgunk, igy volt aki gratulalt is nekem.

Ennyi a moka,
J

Comments

comments

Add a Comment