Riobamba

Az elozo levelemet Riobamba nevu semmi kozeperol irtam. Innen indult egy reggeli kis expedicio 5000 meteres magassagba. Ez egy kis csalas volt, mert 4800-ig terepjaroval mentunk, majd onnan gyalog a Csimboraszo felso menedekhazaig, ahol tartozkodtam egy kicsit, h lassam mi a helyzet az oxigennel. 4800-rol aztan lezugtunk 3000 kornyekere kerekparral. Volt benne egy kis emelkedes is, mert csak siklani tulsagosan buzis lett volna. Ez megadta, nem kell hangsulyoznom.

Ezutan bevermeltem magam egy indian faluba 4000 korul. Egy kulcsoshazban szalltam meg, hala az egnek egyedul voltam a szobaban, mert a masik kettot egy indian osztalykirandulas vette igenybe. Ezek nem igazan akartak aludni, velem szemben, aki mar 6-kor amolyan 80-as eveit taposo trottykent befekudtem az agyba a dupla halozsakban.

Kesobb a kommunikacio a kovetkezokeppen zajlott:
– kecsua susmorgas… kecsua beszed… gringo… kecsua susmorgas… kecsua zuzmorges… hijo de puta… kecsua susmorgas… kecsua susmorgas… kecsua hangos beszed… gringo (atmegyek)
– nem vagyok gringo, meg egyszer gringonak hivtok bajok lesznek (az hijo de putaval nincs bajom, meg nem is biztos, h ram vonatkozott)

(dermedt csend, orommel konstatalom, h a serdulo idianok koreben rettenetes varazserovel birok, es ahelyett, h leontottek volna benzinnel es felgyujtanak inkabb figyeltek)
– nem mondtunk semmit rosszat. szenyor gringo, hogy hivjunk, ha nem gringonak?
– jol van, hivjatok gringonak, csak ne ebredjek fel ra meg egyszer.
– rendben, szenyor gringo.

Masnap azert beszelgettunk. Le is fotoztam kettot, s mikor megmutattam a fotot, mondtam nekik, h itt van ket gringo. Erre felhaborodtak csipore tett kezzel, h ok nem gringok, hanem indianok. Na.

Amugy a faluban sok mindent nem lehetett csinalni, nyilvan Disney park nem volt, ezert a szokasos fotozasommal voltam elfoglalva az iskolaban meg
erre-arra. Tettem egy kisebb turat a fensikon. Az emberek nehezen nyiltak meg, de utana annal tobbet beszeltek. A vegen mar a kozosseg egyetlen szamitogepe elott ultunk es azonnal toltottuk le a fotokat, amiket az asszonyokrol csinaltam helyben. Tartottam egy kis szamtech tanfolyamot is nepviseletbe oltozott indianoknak. Ez eleg magas szint, bar nem a Linux
kernel forditasaval kezdtem, hanem ki es bekapcsolas. Azt is megtanitottam nekik, h hogyan forgathatjak a fotokat, bar meg a duplaklikk nehezsegeinel tartottak. Ez aztan nagyon tetszett nekik, ugyhogy forgadtak ossze-vissza a kepeket.

Jol ereztem itt magam, de sajnos le kellett jonnom a holnapi csucstamadasra. Cotopaxi lett a vege egy nem teljesen biztos eredetu hegyivezetovel. Probaltak a Csimboraszora rabeszelni, de felmertem az eromet es a 6300-at maskorra halasztom. Na most ez van, ha nem jelentkezek tobbet, akkor leutott a berelt emberem es kifosztott.

Manolo
Riobamba

Comments

comments

Add a Comment