Luang Prabang

Szabajdi! Igy koszonnek itt az emberek. Atvergodtunk Luang Prabangba, ami egy vilagorokseg reszet kepzo kis hegyi varoska, sok templommal tobb folyo talalkozasi pontjan.

Nem gondoltuk, hogy ez a 11 oras ejszakai buszut ujat mutat majd, de sikerult. Mikor Vientienben megvettem a jegyet megkerdeztem, hogy milyen busszal megyunk. Az elado kerdezi, hogy V.I.P. vagy normal. Mondom az ott a normal es ramutatok egy szakadt buszra, aminek a tetejerol eppen egy motorkerekpart kuzdenek lefele. Nem az a VIP feleli. Jo, azonnal kicsengettem a 2 dollar felarat, gondolom a normal buszra csordaval szallnak fel az emberek, de ezt most csak azert nem akartuk kiprobalni, mert aludni kellett az ejjel. Igy sem volt konnyu. A 13. fout, ahol a helyi lazadok rajtautesszeruen lecsapnak buszokra szerpentinen halad. Ugy ereztem magam mint ha egy ringlispilen ulnek beszoritva egy hutoszekrenybe, mert a legkondit nem lehetett kikapcsolni es a mogottem ulo az en nyakamra nyomta, a labamat meg sehova nem tudtam berakni. Igy is sikerult aludni 5-6 orat mikor vegre befekudtem a folyosora halozsakban. Pubiek meg mindig alszanak, valami cecelegy csiphette meg oket.

Laoszban eletemben eloszor lattam utazo magyarokat. Marmint 3. vilagban Bangkokon kivul, mert oda sokan mennek. Egy par volt, mogottunk ultek a vendeglo teraszan. Ezt nem azert irom, mert akkora elmeny volt, csak mert meg soha nem lattam hatizsakos magyarokat Europan kivul, pedig voltam egy darabig kulfoldon.

Vientienben Pubi felplankolt egy szerzetest, aki nagy lelkesedessel avatta be a tanitasokba. Elvitte egy kolostorba es ott megmutatott neki mindenfelet. Komolyan fontolgatjuk, hogy valamikor csak ezert visszajovunk es bepallunk 1-2 hetre az egyik kolostorba. Az egyik keresett magyarrol pl. azert nem hir, mert Kambodzsban egy kolostorban meditalt. Kezdem erteni, hogy miert.

Szerzetesekkel kapcsolatban meglepo elmenyeim.. Bemegyek az egyik templomba ulnek a szerzetesek, festegetnek, rajzolnak. Az egesznek van egy idoutazas hangulata. Erre megcsorren az egyiknek a mobilja.

Egy masik templomban 12-14 eves kis szerzetesgyerekek cigiztek nyilvan titokban, mert mikor meglattak kicsit dugdostak a cigarettat.

Ma olyan rantottat nyomtam reggel, hogy szetcsusztam fejben, ezt otthon is meg kell csinalni. A legjobb standokon vasarolni, kerulom a turista helyeket, amennyire lehet, bar majd a vegen ez meger egy szekletmintat. Ejszaka az esti piacon fujtottam, szaritott bolenyt pikans szosszal, ami nem volt rossz puffasztott rizzsel. Persze a bolenyt nem egeszben aszaljak ossze, hanem ki van nyujtva a hus es az van atsutve.

Vegre kisutott a nap, ma elmegyek egy vizeseshez. Aztan nem tudjuk mi lesz. Vagy hajoval vagy repulovel megyunk tovabb.

Csa’
Jean
Luang Prabang

Comments

comments

Add a Comment