Kambodzsa

Bangkokban kicsit komasak voltunk az idoeltolodas miatt. Delutan kimozdultunk egy kicsit enni inni, esti tuktuk ide meg oda, hajnali kettokor meg talpmasszazzsal toltottuk az idot, reggel 6-kor mar indult is a busz Kambodzsaba. Arra szamitottunk, hogy majd alszunk ut kozben.

Sajnos a Trojat vetittetek amig a jo uton haladtunk, a kambodzsai oldalon, pedig a 70 km-es tavot 10 km/oras sebesseggel tettuk meg a godrok miatt, de igy is sikerult 1-2 orat aludnunk. Ropke 12 ora alatt meg is erkeztunk.

Bangkok valami olyan szinten fejlett, hogy Budapest meglenne, ha az utrendszer toredekevel rendelkezne. Gond nelkul felhuztak a 25 kilometeres 2 szintes 2×4 (tehat 16) savos autopalyat a repuloterre. Mindenutt
feluljarorendszerek, infrastruktura. Sok dologgal nem foglalkoznak, a bodegakat nem mindenutt bontottak el, de felulrol vilagvaros kepet mutat. Nalunk egy metroval, korgyuruvel szuttyognek 10 evig, mig itt megepitenek egy 20 kilometeres feluljaro rendszert 1 eve alatt. Meg a szelektiv hulladekgyujtes is mukodik, mert kilora visszavaltjak a flakonokat meg konzereket, sok szegeny ebbol el.

Kambodzsaban kicsit mar fejletlenebb a kep, pl. aszfalt utat meg nem nagyon lattunk itt a varoson kivul. Enyhen Nicaraguai utanerzetem van. Anghkor Wat eleg szep es kiterjedt, csak ne lenne az, hogy mindig
mindenki az egekig maghasztalja ezeket a helyeket meg mielott latnom. Igy nem volt akkora flesh, de lassan mar kezd eluralkodni rajtunk az utazasi erzes.

Hal Istennek, mint minden valamire valo szegeny orszagban egybol megrohannak minket az arusok, gyerekek tukmaljak a teljesen felesleges termekeket. Igy sem sikerult teljesen pajzsolni a vasarlast, nem
hiaba alkalmaznak mindig gyerekeket. A vasarlassal persze ezt a fajta „gyerekprostituciot” erositjuk…

Itt mindenkinek kicsit sotetebb a bore, de az 150-as atlagmagassaggal amugy sem sikerulne meg messzirol sem eszrevetleneknek maradnunk.

A karacsonyi hangulatot a feldiszitett palmafak adjak, feltetelezhetoen az itteni turistak kedveert. Meg Mama bangkoki szallasan is volt diszkivilagitas.

Holnap megint egesz nap anghkorozunk ezuttal motorral, aztan meglatjuk, hogy hajo vagy busz Phnom Penh-be. Ma tuktukkal mozogtunk berelt soforrel, aki egy szot sem tudott angolul, de engem amugy sem erdekel a hely
tortenete, a suketelesre nincs igeny, majd inkabb elolvasom amikor akarom. Az allandoan tapado helyi vezeto csak arra jo, hogy nem enged elmelyulni a helyi atmoszferaban. Holnap ezert meg sofort sem berlunk fel.

A helyi emberekben az a jo, hogy mindent nevetessel oldanak fel, a nezeteltereseket, zavarukat ezzel oldjak meg es ez teljesen oszinte. Ezt exportalhatnak, volna tippem, hogy hova.

Na alvas van,
Csa,
Jean
Kambodzsa

Comments

comments

Add a Comment