Caracas újra

Zsoltiék mesélték, hogy ezen a listán aggódó rokonok is vannak. Szeretnem tisztázni, hogy a stílusom eléggé szüretlen es nem kell teljesen komolyan venni mindent, amit írok. Nem vágta még senki sem át a torkunkat. Betegek sem vagyunk, nem raboltak ki es nem evett meg semmi es senki. Itt is, mint mindenütt meg kell tanulni a viselkedési normákat és akkor el lehet kerülni a bajok nagy részét. Pl. nem kell gyanús környékeken sötétben mászkálni kamerával a kézben. Sajnos a beolvadás lehetetlenség, mert senki nem fog ebben a ruhában Pedronak nézni minket. Ma az egyik járókelő beszólt a kekiszínű zsebes nadrágra es a bakancsra, hogy nem az erdőben vagyunk hombre, öltözzünk fel rendesen.

Szóval mindenki nyugodjon meg minden rendben van velünk. Minél kevésbé nagyvárosban vagyunk, annál kisebb a veszélye az atrocitásnak es mi itt Caracasban minimális időt töltünk, akkor is az elit részén, ahol az ismerősöm lakik.

Kozvetlenul a repulokirandulas utan elmentunk az Orinoco delta videkere. Ez egy zegzugos folyokkal es kisebb vizfolyasokkal (helyenkent lápos) tarkitott esoerdo gyakorlatilag. Fabol acsolt indiakonyhoban laktunk. Ez azt jelenti, hogy csak padlo es palmateto van, oldala nincs. A latrina is csak egy pallo meg egy rud, amibe kapaszkodni lehet. Nem tudom, hogy a tobbieknek, hogy jott at pontosan, de nekem ez sokkal kozelebbi elmeny volt, mint mikor a maszajoknal voltunk. Itt az un. Warao indian csoport el, ami Venezuela masodik legnagyobb hagyomanyos eletet elo indiancsoportja (sajat nyelvel es kulturaval). Van aki nem is tud spanyolul. Szoval elmentunk jo par kilometerre a civilizaciotol egy motoros hajoval (gyors hajoval 6 ora az ut). Az elso ejszaka a szallasunkra jott egy egesz csalad indian (asszonyok, ferfiak es mesztelen kojkok). Mi csak harman voltunk, meg a hajolegenyseg a vezetovel. Amig ettunk neztek minket meg a gyerekek rohangasztak korulottunk. Neha adtunk nekik enni.. volt olyan kiskolyok, aki akkor evett eloszor dinnyet. Igaz el kell mondani, hogy mar oket is megfertozte boven a civilizacio, de meg mindig hagyomanyosan elnek. Pl. mikor indian kenuval mentunk az egyik Warao ferfival bejarni a kis mellekfolyokat (egyebkent nagyon izgalmas egy 3 meter hosszu kenuban az oserdoben, ahol gyakorlatilag nem lehet kiszallni a partra mert az lapos (ertsd mocsaras) csak nem talalom a felsovesszot). Szoval jon szembe egy nagyobb kenu es benne mondjuk 10 gyerek 3 asszony es egy ferfi. Az egyik nő szoptat eppen, a gyerekek meg tagra nyilt szemmel neznek. Egyebkent a 2-3 eves gyerekek ugy ugralnak a csonakokban, mint ha nem is 6 meter mely viz kozeleben lennenek. A szulonek eszebe nem jut, hogy fegyelmezzen vagy aggodjon. Pedig az egyik gyereket mergharpta egy Piranja mielott ideerkeztunk. Elvakart egy szunyogcsipest es ugy ment be uszni, az allat meg ugrik a verre. 6-7 eves gyerek mar ugyesen evez es kormanyoz, ugy mint egy felnott. Semmi ilyen nem volt, hogy kisfiam hogy fogod az evezot, ne beszelj, ha apad beszel! Ezek nem idegbetegek, mint mi. Az asszony elmegy a sarokba aztan szul. Egyszeru az elet.

3 fele piranja van… (itt) piros, fekete, meg valami kicsi (ez nem pontos, de anekdota szintjen meseltek). A kicsi nem csinal semmi kart, a fekete egyedul el, tehat nagy bajt nem okozhat. A gaz a pirossal van, mert az csapatostul mozog. Ennek ellenere mindig furdenek a vizben, csak nem mindenhol. Ha belogat az ember csalit, akkor alt 5 perctol fel oran belul lehet fogni piranjat. En kihagytam a furdest. 🙂

Egyebkent szerveztek nekunk a tura folyaman sok programot, de mi nem nagyon mentunk ezekre el. Szerintem csodalkoztak, hogy a magyarok milyen furcsak. Volt ilyen, hogy: ejszakai kenu (szart se latsz, de izgalmasnak mondott – inkabb aludtunk), aztan esoerdo seta aporodott gumicsizmaban (ki tudja hany ember laban volt – pajzsoltuk a gombat). Ehelyett a kovetkezo tevekenyseget folytattuk. A fuggoagyon (mert ilyenben aludtunk) hintaztattuk magunkat az esoerdo kozepen ugy, hogy egy kotelet kikotottunk a szemben levo gerendara es azzal rangattuk magunkat. Mindenki tett-vett, de mi orakon at ezt csinaltuk, a vegen kiderult, hogy a magyarok a legnagyobb pallo emberek.

Na megyek, legkozelebb megprobalom az autoparkot tovabb elemezni, ma nem jutott ra ido. Mar osszeirtam vagy 20 helyi extrat!

Ciao,
J meg a többiek (akik épp söröznek valahol)

Comments

comments

Add a Comment